Press "Enter" to skip to content

Dan planete Zemlje – Srbija po Indeksu zaštite životne sredine na 84. mestu

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Širom sveta danas, 22. aprila  obeležava se  Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam  Zemlja i njeni ekosistemi daju život Ovaj datum su Ujedinjene nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

Srbija u pregovorima sa EU još uvek nije otvorila poglavlje 27, o zaštiti životne sredine.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da će predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27, o zaštiti životne sredine, biti usvojen na Vladi Srbije do kraja ove godine. Takođe Trivan najavljuje do kraja godine i usvajanje Zakona o klimatskim promenama i prve nacionalne Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

U Srbiji trenutno ima više 3.500 divljih deponija, fali 10.500 kilometara kanalizacione mreže da bismo bili na nivou EU, zagađenje vazduha kao i vode je po rečima nadležnih prioritet u ostvarivanju ciljeva iz ovog poglavlja.

Prema EPI rangu u okviru posmatrane grupe zemalja (180 zemalja) po poslednjem izveštaju Srbija zauzima 84. mesto, pogledajte grafikon o stanju u Srbiji.

EPI metodologiju razvili su u saradnji Svetski ekonomski
forum (engl. World Economic Forum), Univerzitet Jejl (engl. Yale
Center for Environmental Law and Policy – YCELP) i Univerzitet
Kolumbija (engl. Columbia University – Center for International Earth
Science Information Network – CIESIN)

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *