fbpx Press "Enter" to skip to content

Dan planete Zemlje – Srbija po Indeksu zaštite životne sredine na 84. mestu

Širom sveta danas, 22. aprila  obeležava se  Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam  Zemlja i njeni ekosistemi daju život Ovaj datum su Ujedinjene nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

Srbija u pregovorima sa EU još uvek nije otvorila poglavlje 27, o zaštiti životne sredine.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da će predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27, o zaštiti životne sredine, biti usvojen na Vladi Srbije do kraja ove godine. Takođe Trivan najavljuje do kraja godine i usvajanje Zakona o klimatskim promenama i prve nacionalne Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

U Srbiji trenutno ima više 3.500 divljih deponija, fali 10.500 kilometara kanalizacione mreže da bismo bili na nivou EU, zagađenje vazduha kao i vode je po rečima nadležnih prioritet u ostvarivanju ciljeva iz ovog poglavlja.

Prema EPI rangu u okviru posmatrane grupe zemalja (180 zemalja) po poslednjem izveštaju Srbija zauzima 84. mesto, pogledajte grafikon o stanju u Srbiji.

EPI metodologiju razvili su u saradnji Svetski ekonomski
forum (engl. World Economic Forum), Univerzitet Jejl (engl. Yale
Center for Environmental Law and Policy – YCELP) i Univerzitet
Kolumbija (engl. Columbia University – Center for International Earth
Science Information Network – CIESIN)