1

Dalibor Bubnjević i Dušan Kokot o problemima sa vodosnabdevanjem

Tema vode je protekle nedelje bila svakako tema koja je okupirala pažnju zrenjaninske javnosti, a ovaj put smo “našim” problemom zainteresovali ceo region.

Televizijske ekipe N1 i televizije Al Jazeera su protekle nedelje izveštavale o slučaju “prečišćavanja” vode u Zrenjaninu.

Ono što smo zaključili u redovnom kontaktu sa građanima koji prate naš portal jeste to da su političke partije izuzev Dosta je bilo na neki čudan način izbegle da saopštenjem ili nekim vidom obraćanja svom biračkom telu ili građanima uopšte daju do znanja da makar prate razvoj situacije ili da možda ponude rešenje. Po reakcijama protekle nedelje može se zaključiti da je Građanska inicijativa “Zajedno za vodu” kao takva prestala da postoji, pa se samim tim i nameće ovo pitanje, zašto nema reakcije opozicije i zašto tema vode nije bila tema protesta?

Hteli smo da na kraju nedelje prenesemo našim čitaocima dva razmišljanja o novonastaloj situaciji, u pitanju su dva viđenja događanja koja su obležeila nedelju na izmaku.

Dalibor Bubnjević  
Glavni i odgovorni urednik NIP „Zrenjanin”

Zrenjanin je ostao bez vode, ponovo! Sugrađani opravdano postavljaju pitanju ko je odgovoran? Nekorektno bi bilo reći da JKP „Vodovod i kanalizacija“ ili pak Gradska uprava imaju bilo kakve veze sa navedenim akcidentom. Pojedini mediji su objavili epohalno tumačenje nestašice – kriv je softver. Nejasno je zašto nas kolege novinari obasipaju sa navedenim (irelevantnim) podacima. Nas, konzumente koji uredno izmirujemo svoje obaveze, ne interesuje šta je operater u tzv. fabrici vode (u)radio. Na primer, možda je gledao porno film, pa mu je kompjuter, koji se stara o vodosnabdevanju, „povukao“ neki virus. Razne anomalije su moguće, ako se vodi ljubav sa neproverenim partnerom… Dok čekamo objašenjenje tzv. investitora, bilo bi dobro da napokon saznamo odgovore na brojna pitanja. Prvo, da li italijanska kompanija (koja se pominjala u momentu potpisivanja ugovora) ima i dalje bilo kakve veze sa tzv. fabrikom vode? Drugo, kakvu je odluku donelo nadležno tužilaštvo povodom krivične prijave koju je podnela Grupa građana? Treće, da li je ponuđač usluge postupio u skladu sa javnom nabavkom, tj. da li je priložio bankarsku garanciju? Zrenjaninci imaju pravo da znaju šta se dešava po pitanju najznačajnijeg resursa. Jedino istina može razbistriti vodu koju je ljudski talog zamutio!

Dušan Kokot
 Centar za zaštitu potrošača „Begej

Kada bi u jednu rečenicu saželi ono što nam je, više ni sam ne znam ko, saopštio kada smo ostali i bez i ove tehničke vode glasi – Voda je dobra samo nam mašina malo baguje.

Nisam više tako mlad, sećam se i 90-ih, ali ovolikog odsustva odgovornosti i bezobrazluka nikada nisam video. Prvo potpišeš nezakonit ugovor i ne ineteresuje te što ti svi to kažu. Zatim, kada to više nije šaputanje već stav države kažeš – “Eto, nismo čitali zakon”. Zatim država promeni zakon da bi bezakonje ozakonila. Odgvorni za bezakonje, umesto u zatvor,postaju progresivni vidovnjaci. Nakon toga se slavodobitno objavlje da je “decenijski problem rešen” ali 45 dana nema ni jednog rezultata analize. A onda, kada su građani okupljeni oko “Zajedno za vodu” , svojim novcem, na način koji je zadovoljavajući Zavodu za javno zdravlje u Novom Sadu, uradili a zatim i obnarodovali analizu kreće neverovatna zamena teza. Ne odgovara onaj koji treba, a to je lokalna vlast u Zrenjanu, već kukavičije jaje dobija “konzorcijum” koji čini samo jedan čovek. Njega ti rezulatati ne inetresuju,a vlast izgleda ni toliko. On, “konzorcijum”, kaže da vrši merenja u postrojenju, ali eto nije se setio da nam ih pokaže. Druga poruka glasi – To što će teći u našim slavinama nije njegov problem. To praktično znači, da ako on (po slovu ozakonjenog nezakonitog ugovora) izmeri da je voda u postrojenju dobra, on kreće da je naplaćuje. Konačan rezultata glasi – Građani će u svojim slavinama i dalje imati neispravnu ali i 5 puta skuplju vodu. Skretničari (očigledno i sami sebe smatraju neodgornim) u lokalnoj vlasti upućuju na “konzorcijum” i ne žele da se oglašavaju. Jedino što su progovorili preko glasnika iz Vodovoda jeste da se nepotrbno širi panika. Znači, 15 godina bez vode, 130 miliona evra našeg novca bačenih u džepove par pojedinaca, odgovorni na nove položaje, vode i dalje nema, a i kada je bude neće biti za upotrebu (osim ako ne budemo stajali u redi ispred fabrike), a mi, građani, širimo paniku? Neverovatno!

Ma, kao što napisah, sve će ovo neki softvrski znalac već rešiti. Bez brige! Mnogo smo nestrpljivi.

One Comment

  1. Partije čine ljudi, “naši” Zrenjaninci! Ne reaguju ni opozicione partije, ni ove koje su na vlasti, jer su se, za tih 15 godina, svi izmenjali, svi lagali, svi krali, kršili zakone i nisu rešavali problem neispravne vode! 15 godina pijem neispravnu vodu iz vodovoda, jer ne mogu da je kupujem svakoga dana! Prve dve godine su bušili bunare po ćoškovima, kao alternativno rešenje, pa su ih zapustili, prestali da ih održavaju! Pritom, normalno, naplaćivali potrošenu vodu, “za piće”, kao ispravnu! Gde su stručnjaci, koji su radili projekat, radili analize za koje su bili debelo plaćeni? Da li su ti, “stručnjaci”, bili uzeli u obzir i starost gradske, vodovodne instalacije (cevi), ako je, kako kažu, voda iz fabrike ispravna, a iz česme, kod krajnjeg korisnika, neispravna? Šta ćemo sa narušenim zdravljem, nas, koji 15 godina pijemo neispravnu vodu, jer drugu alternativu nismo imali? Ne bi me začudilo da, pred dolazak “vođe”, minis. Knežević, zarezom popravi kvalitet vode i proglasi je ispravnom, da bi “vođa”, spektakularno otvorio fabriku vode! Što se tiče software, pa neka ga idioti, skinu s “torrenta”, besplatno! Poruka za vlast i za opoziciju, pošto su bagra i jedni i drugi: “Ne postoje reči koje mogu opisati crnilo vaše duše, koje mogu opisati koliko ste jadni dok verujete da ste jako moćni, da ste vlasnici tudjih života i tudjih duša, dok se igrate osećanjima i životima…” Poklon video: https://youtu.be/jrn54TsScZM

Ostavite komentar