Press "Enter" to skip to content

Da vidimo što zna taj mladac: Prvih pedeset godina Alana Forda

Alana Forda sam otkrio baš kao klinac. Preko frajera moje starije sestre. Sećam se iz te epizode crteža Alana Forda i Boba Roka kako sede na nekoj plaži za siromašne odvojenoj ogradom od plaže za bogataše. Siromasi kao skeleti na rivijeri prepunoj smeća, a bogataši debeli sa turbo dobrim ribama ispijaju koktele i koka-kolu na slamčicu.

Piše:Branko Rosić

Nije mi se svideo jer sam tada baš bio klinac. Voleo sam superheroje a ove kubure kojom odvaljuju tajni članovi tajne grupe TNT nekako nisu bile za paljenje balavaca naloženih na stripovske superheroje. Nisam ni kapirao te fore sa sirotinjom jer je bio socijalizam i sve klasne razlike su ostavljene u prošlosti.

View image on Twitter

Onda sam se posle nekoliko godina opet, i iz istog izvora, dohvatio Alana Forda i smejao se kao lud. Bila je scena u kojoj neki tip prilazi džuboksu i kaže “Aha, Betoven, da vidimo što zna taj mladac”. I bilo je još fora, pa se uzimao i sledeći i sledeći i sledeći broj.

Ovih dana Alan Ford slavi 50 godina. I povodom jubileja opet je navedeno da su ovaj strip čitali samo Italijani i mi. Sociolozi i fenomenolozi su dešifrovali zašto Srbi vole seriju “Mućke”, ali razlog ljubavi prema Alanu Fordu, tačnije zašto smo se tome smejali samo mi i Italijani, nije pronađen.

Iako se dešava u Americi prosto je neverovatno da SAD nije dozvolila uvoz stripa zbog nekakve cenzure. To sigurno nije bio razlog. Ne verujem ni da su socijalistički funkcioneri plaćali da se to iz klasnih razloga i kritike kapitalizma pojavi u YU, mada je radila cenzura kada se u jednoj epizodi pojavio Tito.

View image on Twitter

Ali ovaj strip je neverovatno uticao na nas. Jasno je da su najduhovitiji u školi bili oni tipovi koji su čitali avanture o nosonji, debelom šefu, Sir Oliveru, Grunfu… Čak si mogao naučiti nešto od istorije iz onih dugačkih ispovesti broja 1.

View image on Twitter

Međutim, ni slutili nismo koliko će se nam se Alan Ford osvetiti i postati stvarnost. Strip je oživeo u srpskoj tranziciji i sve je postalo tako surovo istinito. Superhik koji u stripu pljačka siromašne i daje bogatima nije ništa drugo nego “junak” svih naših privatizacija u kojima su zatečeni šljakeri postajali roblje ili socijalni slučaji. Debeli bogataši sa turbo zgodnim ribama su oživeli i postali stvarnost. I onaj moj prvi strip Alan Ford, sa plažama za bogataše i siromašne, aktuelan je i ovog leta kada srećnici kusaju aranžmane za egzotiku, a tranzicionim gubitnicima sleduju dušeci na rečnim rivijerama pored kanalizacionih otvora.

Nedeljnik

Liked it? Take a second to support Nedeljnik on Patreon!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *