fbpx Press "Enter" to skip to content

Ciklus „Filmska lektira“ u KC Zrenjanin

U okviru filmskog programa Kulturni centar Zrenjanina i u toku marta nastavlja sa organizovanjem ciklusa „Filmska lektira“. Na programu su filmski klasici koji baveći se određenim tematikama, primenjujući za to vreme nove filmske efekte u toku stvaranja filma, načine snimanja, uključujući i rad na scenarijima, režiji i produkciji ostavljaju trag u sedmoj umetnosti i utiču na nastanak kasnijih filmskih ostvarenja.

Projekcije su svake srede i četvrtka od 19h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

Raspored projekcija je sledeći:

SREDA, 3. I ČETVRTAK, 4. MART

FILM: “Voajer”/Peeping Tom (1960, Velika Britanija, 101’)

Filmsko ostavarenje režisera Majkla Pauvela (Michaela Powella) danas je poznato kao jedno od najuticajnijih ostvarenja u žanru trilera i horora, iako je u vreme premijere bio predmet žestokih kritika. Kako se navodi, reč je o zastrašujućoj filmskoj priči o serijskom ubici koji snima poslednje trenutke života svojih žrtava…U filmu igraju: Carl Boehm, Moira Shearer, Anna Massey i dr.

SREDA, 10. I ČETVRTAK, 11. MART

FILM: “Ubiti pticu rugalicu”/To Kill a Mockingbird (1962, SAD, 129’)

Reč je o američkoj drami, filmskom klasiku iz 1962. godine u režiji Roberta Muligana (Robert Mulligan). Film je adaptacija istoimene knjige autorke Harper Li (Harper Lee) u kojoj glavne uloge tumače Gregori Pek, Mary Badham i Phillip Alford dok se u debitantskoj ulozi pojavljuje Robert Duval (Robert Duvall). Film je nominovan za osam oskara a dobio je tri: za scenario, glavnu mušku ulogu (Gregory Peck) i scenografiju. U sinopsisima filma najčešće se navodi da je prikazana priča o poštenju, pravdi i borbi za prava crnaca u Alabami ranih tridesetih godina XX veka. Ovaj filmski klasik odlikuje odlična gluma i filmska priča koja govori o malim ljudima koji zahvaljujući svojim postupcima postaju veliki.

SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. MART

FILM: “Lažljivac Bili”/Billy Liar (1963, Velika Britanija, 98’)

Britanska crno bela komedija urađena je u režiji Džona Šlezingera (John Schlesinger). Film je bio nominovan za šest BAFTA nagrada a na osnovu njegovih filmskih karakteristika grupisan je u oblast britanskog Novog talasa. Film je adaptacija istoimenog romana i pozorišnog komada. Glavnu ulogu tumači Tom Kortni (Tom Courtenay)…Filmska naracija se “vrti” oko mladog pogrebnika koji maštajućio o nekom drugom načinu života nalazi se na granici svom imaginarnog sveta, mešajući laž i stvarnost.

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. MART

FILM: “Persona”/Persona (1966, Švedska, 84’)

Scenario i režiju za ovu psihološku dramu koja u sebi sadrži i elemente (psihološkog) horora potpisuje čuveni Ingmar Bergman. Glavne uloge tumače Bibi Anderson (Bibi Andersson) i Liv Ulman (Liv Ullmann). Film se bavi tematikom bolesti, psihičkih poremećaja, smrti i traganja za identitetom. Doživeo je mnogo filmskih kritika a većina ga smatra i jednim od najvećih filmskih ostvarenja. Film je uticao na mnoge kasnije reditelje poput Roberta Altmana i Dejvida Linča. Pored kontraverznih tema film odlikuju i mnogi tehnički noviteti gde se eksperimentisalo sa specijalnim efektima i kadrovima.

SREDA, 31. MART I ČETVRTAK, 1. APRIL

Film: “Planeta majmuna”/Planet of the Apes (1968, SAD, 112’)

Naučnofantastični film sminljen je u režiji Franklin J. Schaffner a urađen je prema istoimenom romanu Pjera Bula. Godine 1969. nominovan je za dva Oskara, za najbolju muziku i kostime. Uloge tumače: Čarlton Heston (Charlton Heston), Rodi Makdaul (Roddy McDowall), Kim Hanter (Kim Hunter), Moris Evans (Maurice Evans) i dr. Prvi je u filmskoj industriji koji je pratilo niz gadžeta, reklamnih majici i sl. vezanih za ovu filmsku priču.

Comments are closed.