fbpx Press "Enter" to skip to content

Carska bara prelazi u nadležnost Zrenjanina

Upravljanje specijalnim rezervatom prirode “Carska bara” poverava se na upravljanje Ustanovi “Rezervati prirode” iz Zrenjanina, piše u izmenama Uredbe o proglašenju ovog rezervata.

Do sada je “Carskom barom” upravljalo Ribarsko gazdinstvo “Ečka” AD iz Lukinog sela.

Osim rezervatom, AD “Ečka” upravljala je hotelom “Sibila” koji se nalazi na ulazu u rezervat.

Pre pet godina, AD “Ečka” je, zbog teške finansijske situacije i neplaćenih računa za struju, ostala bez električne energije, preneo je tada Danas.

Zrenjaninska inspekcija je tada izašla na teren na poziv radnika koji u tom trenutku nisu imali ni redovne zarade.

Danas u tekstu piše da su Grad Zrenjanin i njegovo javno preduzeće “Rezervati prirode” odavno upozoravali da se Rezervatom “Carska bara” ne upravlja na odgovarajući način, zbog čega je i više puta zatraženo da brigu o ovom prostoru preuzmu Zrenjaninci.

Na samo par kilometara od prirodnog rezervata kineska kompanija Linglong je od države dobila bespaltno zemljište za izgradnju fabriku automobilskih guma.

“Carska bara” zauzima površinu od oko 1.600 hektara, piše na sajtu Grada Zrenjanina.

Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka…. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

Izvor: Nova ekonomija

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *