fbpx Press "Enter" to skip to content

„Born to draw“ – izložba originalnih strip tabli i ilustracija Stevana Subića

Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Stevana Subića ekskluzivno odabranih za izlaganje pred domaćom i svetskom publikom pod nazivom „Born to draw“ biće otvorena u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina, u ponedeljak, 10. januara u 19 časova.

Pored kataloga izložbe, koji na poseban način elaborira autorovo prisustvo na svetskoj strip sceni, među izloženim radovima se nalaze originalne table iz Subićevih stripova Konan i Tarzan, ilustracije i platna.

Tokom trajanja izožbe održaće se 6 tematskih večeri, sa mnogo gostiju, promocija, osmišljenih da budu sjajna prilika za poznavaoce ali i širu publiku da se neposredno upozna sa savremenim, profesionalnim stripom i ilustracijom.

Kako je najavljeno, Subić će u Zrenjaninu ugostiti na tematskim večerima svoje prijatelje, kolege iz sveta stripa koji u svojim oblastima predstavljaju najplodnije stvaraoce u regionu. Među gostima su urednici izdavačkih kuća Makondo, Veseli Četvrtak, urednici festivala Stripolis i Novosadskog strip vikenda, zatim gospodin Goran Skrobonja, uz to tu su i evropske promocije izdanja i specijalnog događaja, prvog takve vrste u regionu, koji će se odigrati na dan zatvaranja izložbe kao dar Zrenjaninskoj ali i publici i stvaraocima stripa u regionu.

Centralni događaj izložbe “ SUBIĆ | KONAN | TARZAN | 2020 – 2022 | “ odigraće se u sredu, 19. januara u 19 časova, u galeriji ALUZ-a, na dan kada Subićev Konan ima svoju svetsku premijeru u Francuskoj a istovremeno i ekskluzivnu premijeru izdanja na Srpskom jeziku o kojima će autor razgovarati sa svojim saradnicima, gostima i publikom.
Srpsko izdanje Subićevog Konana biće premijerno predstavljeno i dostupno te večeri publici u Zrenjaninu na Balkanskoj premijeri knjige, među izlozenim originalima iz kojih je nastala, nakon čega će ona biti dostupna i ostatku regiona, sa promocijama koje će uslediti.

Program izložbe
10.01. 19.00h Otvaranje
13.01. 19.00h Tematsko veče – predstavljanje izdanja i razgovor sa urednicima izdavačke kuće MAKONDO
19.01. 19.00h Centralni događaj izložbe. Promocija Srpskog izdanja Subićevog KONAN-a, sa primercima knjige, istovremeno sa Evropskom premijerom Konana u Parizu koja je istog dana.
21.01. 19.00h Tematsko veče- predstavljanje i razgovor sa urednicima festivala STRIPOLIS (Branko Đukić, Mišo Živanov) i NOVOSADSKI STRIP VIKEND ( Jovan Gvero ).
24.01. 19.00h Tematsko veče – Predstavljanje izdanja i razgovor sa urednikom izdavačke kuće VESELI ČETVRTAK ( Dušan Mladenović )
27.01.19.00h Tematsko veče – Razgovor sa Goranom Skrobonjom, veče posvećeno Skrobonjinim prevodima priča o Konanu, Roberta E. Howarda, kao i ukupnom opusu našeg renomiranog pisca i prevodioca.
31.01. 20.00h Master class koji će ekskluzivno održati jedan od najvećih majstora sekvencijalne umetnosti, stripa i ilustracije danas, RM GERA, ujedno je i događaj kojim će se izložba zvanično zatvoriti.

Reč autora:
Otvoriti se, ogoliti pred izazovom stvaranja i ispričati svoje priče, uz čast da to učinim uz podršku vodećih evropskih i svetskih izdavača, gradeći sasvim svoje svetove oko Konana i Tarzana bilo je zadovoljstvo koje ne prestaje publikovanjem ovih naslova. Tada, zapravo, ono tek počinje. Sa nadom da sam svoj trag ostavio čestito i dosledno do poslednjeg prizora na stranama ovih knjiga i obzirom da obe doživaljavaju svoje Evropske i Svetske premijere tokom izložbe kojoj ovaj tekst svedoči, odlučio sam da originalne table koje ih čine po prvi put izložim pred svetskom i domaćom javnošću upravo u mom rodnom gradu odakle će se ove knjige, u svim svojim prevodima, dalje same kretati kroz vreme i prostor nekim samo svojim stazama i sudbinama u godinama pred nama. Uporedo sa svojim trajektorijama ka globalnoj publici one počinju svoje živote, na moju neskrivenu radost, i na našem jeziku, za publiku stripa na Balkanu. Sa nultom tačkom u rodnom mi Zrenjaninu, kao tačkom iz koje se izdigao jedan autentični znak pitanja, simbolika istine i borbe, iscrtanih duboko u stranama ovih dveju knjiga.

Izložba, koja traje do 31. januara 2022, sadržaće 6 tematskih večeri sa uvaženim gostima i posetiocima postavke koje će voditi autor. Autor će biti prisutan u prostorijama galerije radnim danima između programskih, tematskih večeri, za posetioce i ljubitelje stripa.
Na svim događajima tokom izložbe ulaz je slobodan. Dobrodošli!