fbpx Press "Enter" to skip to content

Bolnica “dr Đorđe Joanović” druga po broju hospitalizovanih u Vojvodini, raste broj zaražene dece

Opšta bolnica “dr Đorđe Joanović” je po broju hospitalizovanih kovid pozitivnih bolesnika druga u Vojvodini, a sve je veći broj kovid pozitivne dece, rekao je danas v.d. direktora te bolnice dr Igor Kitaresku.

Kazao je da ta bolnica funkcioniše u oba režima, zelenoj i kovid, u punom kapacitetu i da nije smanjivan ni broj specijalističkih niti urgentnih pregleda, prioritetnih uputa i elektivne hirurgije.

“Radi se sva elektivna hirurgija, svi doktori rade u punom kapacitetu, a istovremeno radimo i crvenu zonu, i tu smo po broju hospitalizovanih drugi u Vojvodini, trenutno je 62 bolesnika u kovid bolnici na staroj hirurgiji, svakodnevno sarađujemo sa bolnicom na Mišeluku i dnevno se između 2 i 5 bolesnika tamo preveze” rekao je on.

Kitaresku je ukazao da su prezadovoljni i zahvalni saradnjom sa tom bolnicom, da je transport organizovan od strane zrenjaninske bolnice u pratnji specijaliste urgentne medicine i lekara iz prijemno – trijažne ambulante i da su svi transporti do sada protekli bezbedno , kao i da su bile prave procene za transportabilnost bolesnika.

“Trenutno funkcionišemo u punom kapacitetu, ali smo na granici izdržljivosti jer je broj bolesnika koji nama dolazi a koji su kovid pozitivni izuzetno visok a to je oko 125 do 150 pregleda dnevno, od toga bude 80 do 100 prvih pregleda, ostalo su kontrolni pregledi i rade dve do tri ambulante dnevno u različitim terminima u toku 24 časa” rekao je on.

Kitaresku je naveo da je reč o ljudima preko 60 godina sa više hroničnih bolesti, ima i onih koji su vakcinisani, ali da su to ređi slučajevi koji imaju lakšu kliničku sliku u odnosu na druge.

Kada je reč o odeljenu pedijatrije Kitaresku je naveo da pedijatrija funkcioniše u punom kapacitetu, da nema plana njenog izmeštanja budući da je osposobljavanjem “stare hirurgije” omogućeno da do sto bolesnika tamo bude primljeno i da nema potrebe da se prostor pedijatrije koristi za kovid.

“Sve je veći broj kovid pozitivne dece i nažalost, pojavio se i određen broj dece sa težom kliničkom slikom, a neka deca su prebačena u Klinički centar u Novom Sadu i to je nešto što se u prethodnim talasima nije dešavalo” rekao je Kitaresku.

Naveo je i da je ispred odeljenja pedijatrije, u saradnji sa Crvenim krstom Zrenajnin, postavljen šator jer, kako je rekao, kovid pozitivna deca ne mogu da čekaju u čekaonicama sa decom koja nisu pozitivna”

Ukazao je da je ipak najveći broj dece sa lakšom kliničkom slikom.

Kitaresku je uputio apel građanima da se prvo obrate svojim lekarima u kovid respiratornim centrima koji bi praktično trebalo da rade primarnu selekciju bolesnika, one najlakše će preuzeti i voditi i lečiti ambulantno, dok će teže bolesnike slati ka bolnici

Time će rasteretiti bolnicu od nepotrebnih pregleda koji kod lakših bolesnika mogu da se zadrže na nivou Doma zdravlja, a bolesnici koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku biće pregledani u bolnici, adekvatno zbrinuti

V.D. direktora Igor Kitaresku napomenuo je da su u zrenjaninskoj bolnici obezbeđeni i svi lekovi i sva medicinska oprema potrebna za zbrinjavanje i srednje teških i teških bolesnika.